Vlada TK

Usvojena Informacija o monitoringu stanja stjenskog masiva na tuzlanskom ležištu kamene soli

Slika
Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o monitoringu stanja stjenskog masiva na tuzlanskom ležištu kamene soli. 

Regionalni biznis partner 2016.: Rudnik soli "TUZLA" d.d.najbolja i jedina kompanija iz BiH

 

Slika

Nakon iscrpne analize poslovanja velikog broja kompanija i institucija, na osnovu dobijenih predloga vaših pos ovnih partnera i rezultata nezavisnih istraživanja tržišta, Komisija je donijela konačnu odluku da ove godine, u tradiciji dugoj 22 godine, dodijeli  nagradu kompaniji Rudnik soli "TUZLA" d.d. 

Intervju/Amir Sušić

Investicijama želimo ostvariti historijsku proizvodnju

Slika
I pored svih poteškoća sa kojima se susreće, Rudnik soli Tuzla u prošloj godini je uspio ostvariti rekordnu proizvodnju u posljednje dvije decenije. Ukupno je proizvedeno 2.847.192 kubna metra slane vode, što je za 2,87 posto više od godišnjeg plana.

Nova ulaganja

Rudnik soli "TUZLA" d.d. ulaže 4,5 mil KM u tri nove bušotine i transportne sisteme

Slika

Sudeći po rezultatima koje je Rudnik soli "TUZLA" d.d. postigao u prošloj godini, a to je rekordna proizvodnja u posljednjih 20 godina, pred tuzlanskim rudnikom je perspektivna godina, ali i budućnost. Amir Sušić, direktor Rudnika soli “TUZLA” d.d. kaže da je za ovu godinu planirana veća proizvodnja za oko 16%, ali da su dugoročne potrebe potrošača još veće.

Unaprjeđenje eksploatacije slanice

 

Slika

O budućim vidovima saradnje koji bi unaprijedili eksploataciju slanice sa ekonomskog i ekološkog aspekta razgovarali su ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić i direktor Rudnika soli „TUZLA“ d.d. Tuzla Amir Sušić.

Vlada TK podržala odluku

Povećanje cijene slane vode za 0,05 KM po m3 radi istraživanja na lokalitetu Rasovca

Slika

Vlada TK donijela je Zaključak kojim prihvata Informaciju Ministarstva industrije, energetike i rudarstva o proizvodnji slane vode kao osnove za razvoj hemijske industrije Tuzlanskog kantona. 

Rekordna proizvodnja uprkos problemima iz prošlosti

 

Slika

Uprkos brojnim opterećenjima i problemima iz prošlosti koji im otežavaju rad, zaposleni u Rudniku soli "TUZLA" d.d. Tuzla, tokom 2015. godine ostvarili su rekordne proizvodne rezultate u poslijeratnom periodu, iscrpivši 2,8 miliona kubika slane vode.

Intervju/Amir Sušić

'Breme prošlosti' ozbiljno prijeti uspjesima Rudnika soli "TUZLA" d.d. Tuzla

Slika
Direktor Rudnika Soli Tuzla doc.dr.sc. Amir Sušić, dipl.ing.rud. u intervjuu, između ostalog, govorio je o rezultatima poslovne godine na izmaku, procesu finansijske konsolidacije, tužbama za namirivanje štete koje mogu ozbiljno ugroziti postojanje Rudnika, kao i o ulaganjima i kapitalnim investicijama u 2016. godini.

Rudnik soli od Elektroprivrede BiH traži jednak tretman

Intenziviranje aktivnosti u vezi sa otpisom duga po osnovu kamata

Slika

Intenziviranje aktivnosti u vezi sa otpisom duga po osnovu kamata za kašnjenja prilikom uplata računa za električnu energiju Rudnika soli Tuzla prema Elektroprivredi  Bosne i Hercegovine, bila je tema današnjeg sastanka predstavnika Rudnika sa premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem. 

Burna prošlost, perspektivna sadašnjost i izvjesna budućnost:

Rudnik soli "TUZLA" d.d. u ovoj godini za kapitalne investicije ulaže 4.000.000 KM

Slika

Rudnik soli Tuzla je u sklopu investicionih ulaganja u tekućoj godini planirao investirati 4.498.000 KM u rudarsko-tehnološke objekte, bušenje istražno-eksploatacionih bušotina,  rekonstrukciju transportnih sistema slane vode i ostala investiciona ulaganja  u stalna sredstva.

Rudnik soli "TUZLA" d.d. pozitivan primjer finansijske konsolidacije

 

Slika
Aktivnosti na planu finansijske konsolidacije Rudnika soli Tuzla bile su tema održanog sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i Ministra industrije, energetike i rudarstva TK Srđana Mićanovića sa direktorom Rudnika soli Amirom Sušićem i Franom Josipovićem Izvršnim direktorom za ekonomsko-finansijske i komercijalne poslove. Kako je  rečeno, trenutno se vode aktivnosti na tzv. pretvorbi dugovanja u kapital preduzeća, za što je premijer Gutić izrazio podršku, te istakao da je Rudnik soli Tuzla pozitivan primjer finansijske konsolidacije.

Video: Uspješan put razvoja Rudnika soli "TUZLA" d.d. Tuzla

 

Slika

U zadnjih deset godina, povećanjem kapaciteta od strane potrošača slane vode, intenzivirana je proizvodnja slane vode a samim tim i svi rudarski radovi koji je prate. Tako je u periodu 2005-2014.godina izbušeno 16 istražno-eksploatacionih bušotina, kao kapitalnih objekata, što sa prijeratnih 5 čini ukupno 21 od 100 projektovanih bušotina.

Intervju/ Amir Sušić: Rudnik soli "TUZLA" d.d. Tuzla je razvojna šansa hemijske industrije u TK

 

Slika

Direktor Rudnika Soli Tuzla doc.dr.sc.Amir Sušić, dipl.ing.rud. u intervjuu, između ostalog, govorio je o procesu finansijske konsolidacije rudnika kao preduvjeta za očuvanje i razvoj hemijske industrije u TK i šire, ulaganjima i kapitalnim investicijama, kao i o mogućim efektima od korištenja prostora nastalih kontrolisanim izluživanjem.

Rudnik soli "TUZLA" d.d. Tuzla suosnivač u preduzeću Pannonica d.o.o. Tuzla

 

Slika
Kada se, prije nekoliko miliona godina, Panonsko more povlačilo sa velikog dijela evropskog tla, ispod Tuzle je ostavilo milione tona naslaga kamene soli i slane vode.
0 0
Početna >> Novosti

Rudnik soli "TUZLA" d.d. Tuzla