Rudnik soli "TUZLA" d.d. Tuzla suosnivač u preduzeću Panonica d.o.o. Tuzla

Tuzla je jedini grad u Evropi koji ima slana jezera i jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada. Kada se, prije nekoliko miliona godina, Panonsko more povlačilo sa velikog dijela evropskog tla, ispod Tuzle je ostavilo milione tona naslaga kamene soli i slane vode. Zahvaljujući ovom prirodnom bogatstvu, a uz podršku domaćih stručnjaka, slana voda je izvučena na površinu i 2003. godine pretvorena u Panonsko jezero I, a 2008. godine izgrađeno je i Panonski jezero II.

˝Panonnica je naš treći kupac koja troši manje količine slane vode u odnosu SSL i Solanu. Zbog image-a Panonskih jezera, po čemu je Tuzla postala prepoznatljiva Panonnica je za nas značajna. Mi snadbijevamo kompleks Panonskih jezera i slanom i tehnološkom vodom˝, kazao je direktor Rudnika Soli Tuzla doc.dr.sc.Amir Sušić, dipl.ing.rud. i dodao:˝Kada u rudniku imamo goste mi se uvijek pohvalimo i odvedemo ih u obilazak na Panonska jezera. To je nešto na šta se svi možemo ponositi u našem gradu. Mi smo suosnivači  u Pannonici sa 20 % a ostatak suosnivačkih ulaganja predstavljaju ulaganja Grada Tuzla. 2003. godine 18 naših radnika je prešlo gore kada je preduzeće formirano. Mogu reći da smo mi za Pannonicu vezani emotivno pored toga što imamo udio u osnivačkom ulogu˝.

To su jezera u kojima se nalazi mineralima bogata slana voda, koja se slanim bunarima crpi ispod zemlje.  Pored užitka u kupanju u vodi, ova voda ima i ljekovita svojstva, pogotovo u liječenju steriliteta, reumatskih i disajnih oboljenja. Panonska jezera su površine oko 17.000 m2 sa plažama dužine 1.000 metara, odnosno uređenog prostora površine 60.000 m2. Salinitet vode odgovara morskoj vodi i iznosi 30-40 gr./l. Slana voda ima izuzetna terapijska svojstva. Unutar kompleksa se nalaze uređeni prostori za zabavu djece i prostor za fitnes. U 4 godine kompleks Panonike posjetilo je oko 2 miliona turista.

Slika
.
0 0